October 12, 2009

The Origins of Happiness
O původu štěstí

  Man is happy i.a. when he is doing something he likes or when he receives it from the surrounding. How odd is that we spend so much energy on what wrong have happened that day and how little we're willing to remember what good things we have encountered. Just remember how much time you recently waste lamenting over a lady who accidentally hit you in the shop, or over a waiter who brought you a wrong plate.

  Člověk je šťastný, mimo jiné, pokud dělá něco co ho baví nebo co se mu líbí, anebo pokud to dostává od okolí. Je proto až s podivem kolik energie věnujeme tomu, co zlého se nám za den přihodilo, a jak málo vzpomínáme na to dobré. Jen si vzpomeňte kolik minut ne-li hodin jste hořekovali nad paní, jež do vás drkla v obchodě, nebo nad číšníkem, jenž přinesl špatné jídlo.

  My advice to you is to spend several minutes a day and thank for good things that have happened during the day. It can be small things like a lunch which tasted good or a kind clerk who helped you in the bank. It can be something bigger like a good grade your son brought home or an unexpected call from an old friend. Or it can be something huge like your boss's approbation or that you finally waxed your car.

  Proto vám radím věnovat denně několik minut poděkování za to dobré, co jste prožili. Můžou to být drobnosti jako oběd, který vám chutnal, milá úřednice v bance. Větší věci jako jednička vašeho syna nebo nečekaný telefonát od známého či dokonce takové věci jako pochvala od šéfa nebo že jste si konečně navoskovali auto.


  The more you thank yourself for anything the better. For a start I would recommend to give several thanks before you go to sleep and appraise current day. This will surely help you to fall a sleep calm and happy and you would look forward for the next day.

  Čím vícekrát denně si budete děkovat tím lépe. Pro začátek bych určitě doboručil poděkovat za prožitý den minutku dvě před spaním, abyste usínali šťastní a mohli se tak těšit na další den.

No comments:

Post a Comment